donderdag 20 juni 2013

Voorzitter Albert Alleyne van de Consumentenkring aan het woord:





Standaarden voor niet-vergunningplichtige bedrijven

20/06/2013 - Eric Mahabier en Eliézer Pross
dWT archief - 
Raymond Sapoen.-.
dWT archief - Raymond Sapoen.-.  
DEN-HAAG / PARAMARIBO - Het ministerie van Handel en Industrie (HI) zal minimale standaarden stellen waaraan niet-vergunningplichtige bedrijven en beroepen moeten voldoen. Volgens minister Raymond Sapoen gaat het om minimale standaarden die te maken hebben met, onder andere, hygiëne, personeel en inrichting van het bedrijf.
Sapoen zegt dat er momenteel sprake is van een wildgroei van bakkerijen in Suriname.Die verrijzen als paddestoelen uit de grond en voldoen niet eens aan minimale hygiënische normen. "We weten niet waar ze allemaal zijn, maar met de standaarden willen we ze allemaal goed in de gaten houden", laat de bewindsman optekenen. Door minimale normen bij wet vast te stellen, hoopt hij verandering teweeg te brengen.
Sinds mei 2011 zijn tal van bedrijven en beroepen niet meer vergunningplichtig. De focus ligt nu op het controleren van de veiligheid en kwaliteit door middel van een gezamenlijke aanpak samen met andere overheidsinstanties als het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG).
Ook prijzen worden niet langer gecontroleerd als voorheen. Er wordt slechts gekeken naar de winstmarges en vervaldatum van basisgoederen. Onder het huidige systeem dient de consument bewust te kiezen voor kwaliteit. De wijzigingen zijn gedaan in verband met regels van de Wereld Handelsorganisatie.

Achterstevoren
Voorzitter Albert Alleyne van de Consumentenkring is diep teleurgesteld als hij de afgelopen twee jaren de revue laat passeren . "Er is achterstevoren gewerkt. Het vaststellen van goede standaarden is een proces van twee jaren. Wij hadden die eerst moeten hebben, voordat de vergunningplicht werd opgeheven. Nu betaalt de consument het gelag met brood van slechte kwaliteit", beklaagt hij zich.
Puntbrood, basisvoedsel in Suriname, zou moeten voldoen aan minimale kwaliteitseisen qua voedingsstoffen en gewicht. "Er zijn klachten over te veel zout en slechte houdbaarheid", somt Alleyne op.
Het is volgens hem ook "nonsens" dat consumenten zelf moeten waken over waar ze voor kiezen.

Plicht
"Het is de plicht van de Staat om consumenten te beschermen als het gaat om hun eerste levensbehoeften", zegt hij onomwonden. Hij vindt ook het argument van 'concurrentie houdt prijzen in toom' niet opgaan in Suriname. "Concurrentie werkt niet in Suriname vanwege een te kleine bevolking. Ondernemers hebben onvoldoende omzet en bereiken gauw een verstandhouding dat zij elkaar niet gaan afbreken met prijzen."
Met of zonder standaarden en een vergunningplicht, is het publiek geheim dat controle veel te wensen overlaat. "Er wordt nog te veel gedoogd", aldus Alleyne.-. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten