zaterdag 22 juni 2013

Een belangrijke stap vooruit. 

Meer overzicht en minder mensen met hoge schulden.




Ordening leningen bij banken vanaf volgend jaar

PARAMARIBO - Als alles volgens plan verloopt, beschikt Suriname vanaf volgend jaar over een eigen Krediet Registratie Bureau (KRB). Hierdoor krijgen banken een beter beeld van de financiële situatie van klanten die bij hun aankloppen voor een lening. Het systeem heeft twee voordelen: er wordt voorkomen dat iemand die diep in de schulden zit nog verder in de problemen geraakt en personen die moeilijk aan krediet komen door het gebrek aan onderpand hebben er profijt aan. “Deze zullen de gelegenheid krijgen om een reputatie op te bouwen. Zij zullen eerst klein moeten beginnen. En als zij goed terugbetalen, wordt dat vastgesteld bij het KRB”, legt het hoofd van de afdeling Toezicht Kredietwezen bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Ingeborg Geduld, uit. Zij sprak gisteren met mediawerkers in de marche vande conferentie over ‘Kredietrapportage in Suriname’.
Hoge schulden
In het proces krijgt de CBvS assistentie van de Wereldbank en het Canadese Internationale Ontwikkelingsagentschap (Cida). Geduld benadrukt de noodzaak van een KRB door te wijzen op het probleem van hoge schulden waarmee burgers opgescheept zitten. Financiële deskundigen hebben in het verleden hiervoor gewaarschuwd. Het is zo erg dat personen soms leven van lening op lening. In de praktijk werkt het als volgt: De burger leent bij een bank tot zijn limiet om vervolgens over te stappen naar een andere instelling voor een andere financiële injectie bovenop de oude schuld. Het is de bedoeling dat deze vorm van 'shoppen' naar leningen tot het verleden gaat behoren met een Krediet Registratie Bureau.
Wetgeving
Tijdens de conferentie mochten Surinaamse deskundigen leren van hun counterpart uit andere landen in de regio. Buurland Guyana en Jamaica zijn de eerste landen in het Caribisch Gebied die in 2010 en 2011 wetgeving voor kredietregistratie hebben gemaakt. Naast Suriname zijn ook de Bahamas, Belize, Barbados, Staten van de Organisatie van Oost-Caribische landen, Trinidad en Haïti bezig met hetzelfde proces. Het gaat om het zogeheten 'Caribbean Credit Bureau Program' van de Wereldbank.

Geduld wijst erop dat er reeds wetgeving hiervoor in voorbereiding is en dat er nauw wordt samengewerkt met de Vereniging van Surinaamse Bankiers.-. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten