donderdag 10 oktober 2013

Minister van Financiën Suriname ontslagen

Wijnerman
PARAMARIBO, 9 okt – Het is er dus toch van gekomen. Minister Adelien Wijnerman van Financiën is ontslagen. Volgens diverse media heeft de minister een brief ontvangen van president Desiré Bouterse. Wijnerman wordt bedankt ‘voor ‘bewezen diensten.’ Het ontslag hing al geruime tijd in de lucht.
Wijnermans positie leek steeds meer onhoudbaar te midden van toenemende kritiek op haar beleid. Binnen de NDP, de politieke partij van Bouterse, werd ze als ‘zwak’ aangemerkt. Ze zou geen tegenkracht bieden aan de ‘overheersende’ aard van Gilmore Hoefdraad, de president van de Centrale Bank van Suriname. Onder meer Ronnie Brunswijk, voorzitter van coalitiepartner Abop, had ook kritiek op het tempo waarin projecten werden gefinancierd.
Ministeries zouden daardoor in hun slagkracht beperkt worden. Adelien Wijnerman is enkele jaren de hoogste functionaris geweest op Financiën. Als zondanig ging zij door als een deskundige die het klappen van de ambtelijke zweep kende als maar weinigen. Ze volgde Wonnie Boedhoe op, die plotseling bedankte na ongeveer een jaar deelname aan de regering Bouterse. Haar opvolger wordt binnenkort benoemd.
In een persbericht van het kabinet van de president worden de redenen voor het ontslag aangegeven: “Mede in het kader van de door de President Z.E. Desiré Delano Bouterse aangekondigde Reconstructie van het Financieël Beheer tijdens de laatstgehouden jaarrede en de ernst van de regering om zo snel mogelijk verbetering te brengen in het financieel beheer van de Staat Suriname, heeft het staatshoofd minister Adelien Wijnerman gevraagd haar portefuille aan hem ter beschikking te stellen.”
Als andere redenen worden aangegeven: Het trage verloop van betalingsverplichtingen van de Staat aan derden en administratieve onoverzichtelijkheid. Ook zou er “geen transparantie van de financiële administratie” zijn. De laatste reden voor het ontslag van Wijnerman is “het ontbreken van effectieve communicatie met belanghebbenden, zoals dienstverleners.” Er komt en commissie Vaststelling Stand van Zaken Staatsfinanciën om de financiële toestand van de overheid te onderzoeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten