maandag 7 oktober 2013

Consumentenbescherming in Suriname


Korte samenvatting

Consumentenbescherming is regelgeving die de koper van producten voor het dagelijkse gebruik beschermd. In de meeste landen zijn consumenten in verenigingen organiseert. Consumentenbescherming heeft als doel de consument geïnformeerd een keuze te laten maken en hem rechten toe te staan in het geval dat een product gebreken heeft.
De wetgeving over consumentenrecht moet in Suriname nog geschreven worden, Consumentenautoriteiten zijn nog in de opbouw en het vertrouwen van consumenten in de markt is laag. Wel bestaat in Suriname een vereniging die op komt voor de rechten van de consumenten. Bij de Consumentenkring kan iedereen terecht met klachten over gebrekkige producten, slechte dienstverlening en vragen over voedselveiligheid. De kring verzorgt ook voorlichtingsbijeenkomsten, geeft tips over de omgang met geld en publiceert een tijdschrift.
In de toekomst moet het consumentenrecht in Suriname ook voldoen aan de wetgeving en het consumentenbeleid van de Caribbean Common Market, CARICOM, waar Suriname lid van is. Op dit moment is het ministerie van Handel en Industrie bezig een wet te ontwerpen. Maar ook voor consumenten zelf is het belangrijk om zelf of georganiseerd in een vereniging op te komen voor hun rechten.

Voor haar onderzoek over consumentenbescherming in Suriname won Viola Heutger dit voorjaar de Pim Breebaart Research Award van De Haagse Hogeschool. Viola Heutger is gespecialiseerd in het consumentenrecht. Viola Heutger adviseerde de Europese Commissie, de Poolse en de Antilliaanse wetgevingscommissies. Drie jaar lang werkte zij aan de Universiteit van de Nederlandse Antillen. Tijdens haar decanaat vond een uitwisseling met de Anton de Kom Universiteit plaats.

Haar rechtenstudie ronde zij af in Duitsland en Oostenrijk. Haar proefschrift ging over de zondagsrust en het arbeidsrecht. Een postacademische opleiding in het Romeins Recht volgde in Rome. Als docent is zij verbonden aan Universiteiten in Hongarije, Italië en Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten