maandag 7 oktober 2013

Eerste bank in Boven-Surinamegebied

Pinnen mag, ook in Boven-Suriname

07/10/2013 - Ewout Lamé
dWT foto / Stefano Tull - 
De hele rivier mag het weten: Nieuw Aurora heeft een bank. -.
dWT foto / Stefano Tull - De hele rivier mag het weten: Nieuw Aurora heeft een bank. -.  
Nieuw Aurora - Voor het eerst heeft een bankinstelling zich gevestigd in het Boven-Surinamegebied. Vrijdag heeft de Godobank haar filiaal geopend in Nieuw-Aurora. Het betonnen gebouwtje van zeven bij vijf meter valt op tussen de houten huisjes met schitterend houtsnijwerk die kriskras door het dorpje staan. Vierentwintig uur per dag camerabewaking, staat er op een bordje op de gevel, dat is versierd met pangi’s. Binnen is er één loket. Een pinautomaat is er niet, maar ook met een bankpas van andere banken kun je er geld opnemen, verzekert Godo-directeur Frits Terlaan. Want ja, ook binnenlandbewoners verdienen Surinaamse dollars. “Bootsmannen, vrouwen die cassave planten en in de stad verkopen, jongens in de goudvelden, werknemers bij toeristenoorden”, somt Terlaan op. Dat zijn allemaal potentiële klanten van Godo.
"Tot nu toe stopten mensen dat geld in een matras", zegt Terlaan. "We willen dat wegdommelende geld in het economische systeem brengen. Nieuw-Aurora is klein, maar a liba bigi", zegt de bankier. "In dit gebied woont 20.000 man, ten minste de helft daarvan zou klant kunnen worden bij ons."

Lening
Het kantoortje biedt voorlopig giraal bankieren aan; een lening kun je er nog niet krijgen. Via internet is het filiaal aangesloten op het hoofdkantoor van Godo aan de Keizerstraat. "Een ouder kan hier geld storten, dat een schoolgaand kind met een pinpas in de stad kan opnemen", geeft Terlaan als voorbeeld.
Dorpsbewoners die werk hebben gevonden in de goudvelden kunnen verdiensten storten bij het Godo-filiaal in Albina, waarna familieleden het in Nieuw-Aurora kunnen opnemen. Dat noemt Terlaan de "oost-zuid"-filosofie van de coöperatieve instelling.

Manjaboom
Terwijl zijn dorpsgenoten zich op de indrukwekkende wortels van de eeuwenoude manjaboom naast het filiaal nestelen, ziet kapitein Donu de voorbereidingen voor de openingsceremonie goedkeurend aan. Het zal makkelijker worden voor dorpsbewoners om hun AOV te ontvangen, denkt hij. Het bankfiliaal zou een impuls voor zijn dorp kunnen betekenen.
Terlaan: "De lokale bevolking kan er op inspelen door een supermarkt te openen. Dan kunnen mensen zich die SRD 100 besparen om naar Atjoni te varen". De ideële bank gaat ook financiële scholing aanbieden. "Om mensen bekend te maken met de waarde van geld en de kracht van sparen." En het zou binnenlandbewoners in de stad kunnen motiveren om terug te keren naar de dorpen.
Godo koos voor Nieuw-Aurora omdat de bank er al met een programma actief was. Atjoni zou aan de beurt zijn voor het volgende filiaal, geeft Terlaan aan.-.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten