vrijdag 30 augustus 2013

UNASUR

Suriname op kaart door grote evenementen

Bewerkt door: redactie − 30/08/13, 11:44  − bron: ANP
© ANP.
Suriname waant zich vrijdag even het centrum van Zuid-Amerika als daar de top van de Unie van Zuid-Amerikaanse landen (Unasur) plaatsvindt. De top begint vrijdagavond rond 20 uur Nederlandse tijd. Tal van staatshoofden en ministers met hun zware delegaties strijken 2 dagen in Paramaribo neer. Dat lijkt geen organisatorisch obstakel voor de voormalige Nederlandse kolonie.
Sinds het aantreden van de regering van Desi Bouterse in 2010 zet het land zich op de kaart met grote evenementen. Gasten kunnen terecht in twee nieuwe grote hotels die de hoofdstad rijker is.

Sinds donderdag druppelen de delegaties binnen, in totaal 500 man. Twaalf landen doen mee met Unasur, waarvan Suriname een jaar lang voorzitter wordt. De presidenten van Chili, Uruquay, Argentinië en Colombia hebben afgezegd voor de top. Zij laten zich vervangen. De 5 jaar oude Unasur streeft naar integratie van de lidstaten en hoopt in 2019 een soort Zuid-Amerikaanse versie van de EU te kunnen worden.

De veiligheidsmaatregelen rondom de Unasur-top zijn zwaar, vertelt een woordvoerder van de organisatie. Toch is er niet veel van te merken. Alleen enkele straten zijn afgesloten en er zijn veel militairen en agenten op straat. De Surinamers en de veiligheidsautoriteiten zijn de laatste 3 jaar wel gewend geraakt aan grote evenementen. De Unasur-top is al de derde politieke top in 2 jaar in Suriname. Vorige week nog was Suriname gastland van het Caribische kunst- en cultuurfestival Carifesta met honderden internationale gasten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten