maandag 11 september 2017

Verhoging Melkprijs

6 september 2017 - 09:59

Consumentenkring tegen verhoging melkprijs en -producten

De Consumentenkring Suriname (CKS) kan nog steeds niet begrijpen waarom de overheid toestemming heeft gegeven om de prijzen van melk en -producten aan te passen. In gesprek met Suriname Herald zegt de voorzitter, Albert Aleyne, dat de reden daartoe nog onbekend is bij hem.
Met deze verhoging is een liter melk in Suriname even duur als in Nederland, ondanks de productie en arbeidskosten daar hoger zijn. In Nederland bijvoorbeeld heeft men veel meer nodig om het vee te kweken dan in Suriname. De CKS-voorzitter vraagt zich af hoe de prijzen voor melk en –producten veel hoger kunnen zijn dan in Nederland.
De prijzen zijn met 36 procent aangepast. Volgens Aleyne stuit deze verhoging de organisatie tegen de borst. Hij is niet tegen een verhoging, maar naar zijn zeggen moet die wel redelijk zijn. Deze verhoging is te veel en de consument zal het niet kunnen permitteren, aldus Aleyne. Hij voorspelt gezondheidsproblemen, omdat zij die het niet kunnen permitteren, geen melk meer zullen gebruiken. Hij vindt het jammer dat de Consumentenkring niet is aangehoord alvorens deze verhoging is doorgevoerd. Hij doet een beroep op de regering, om deze aangepaste verhoging nader te bekijken.
De minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Soeresh Algoe, had eerder een onderhoud met de actoren binnen de sector. In een eerder interview zei de directeur van de Melkcentrale NV, Dewkoemar Sitaram, dat deze verhoging te wijten is aan de koers en toename van de productiekosten.
Raoul Abisoina
https://www.srherald.com/suriname/2017/09/06/consumentenkring-tegen-verhoging-melkprijs-en-producten/

De reactie van de minister

10 september 2017 - 14:50

Minister Algoe: Consumentenkring niet bewust buitenspel gehouden

De Consumentenkring is niet bewust buitenspel gehouden bij het bepalen van de merkprijzen. Dit zegt de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Soeresh Algoe, in gesprek met Suriname Herald.
In een eerder interview met Suriname Herald gaf de voorzitter van de Consumentenkring Suriname (CKS), Albert Aleyne, aan dat zijn organisatie tegen de verhoging van de melkprijs is. Hij vindt het jammer dat de minister wel met de structuren binnen de sector heeft gesproken, maar niet met de Consumentenkring. Volgens Algoe is dit niet bewust gedaan. Wanneer wij iets doen, willen we alle partijen erbij hebben, zodat we gezamenlijk zaken kunnen afhandelen, meent de mister. Ook is hij bereid om een onderhoud te hebben met degenen die er behoefte aan hebben om te praten. De organisatie mag altijd bij mij aankloppen en ik zal haar ontvangen, aldus minister Algoe.
Aleyne om een reactie gevraagd over de opstelling van de minister, antwoordde dat het op dit moment wat moeilijker zal gaan om in te gaan op een eventuele uitnodiging van de minister, omdat het nu vakantie is en de meeste personen uitlandig zijn. In de loop van de week wil hij wel nagaan, hoe er ingespeeld zal worden op het voorstel van de minister.
Raoul Abisoina

Geen opmerkingen:

Een reactie posten