Suriname of consumentenbescherming onder de tropenzon:
Algemene overwegingen rond de invoering van meer op consumentenbescherming gerichte regelgeving
1. Suriname heeft een betere consumentenwetgeving nodig om op een lijn te komen met internationale normen.
2. De consumentenkring is alleen niet in staat een werkend systeem van zelfregulatie aan te bieden. Daarom is ondersteuning door de wetgever geboden. Inhoudelijke informatie moet dus op een andere manier dan nu de consument en diens wederpartij bereiken.
3. De consument in Suriname gaat statistisch gezien niet naar de rechter bij consumentengeschillen. Dit kan komen door de te hoge kosten die hieraan verbonden zijn. (Het is jammer dat hier geen gegevens over zijn, misschien iets voor een afstudeerscriptie.)
4. Gezien het feit dat er geen consumentenrechtelijke jurisprudentie voor Suriname bestaat en ook geen zelfregulatie door een goed werkende consumentenbond of een geschillencommissie, lijkt het een adequaat middel om via wetgeving een richtlijn vast te leggen.
5. Gezien de situatie op Suriname en zijn bijzondere infrastructuur lijkt me niet voor de hand liggend om de Nederlandse wetgeving of die van een eilandstaat uit de regio zonder aanpassingen over te nemen.
Veel reserve onderdelen zijn in een land als Suriname niet te achterhalen als het tot herstel moet komen – daar moet de verkoper dus sneller de mogelijkheid krijgen geld terug te geven in plaats van herstel.
6. Suriname moet ook geen plek worden waar gevaarlijke consumentengoederen gedumpt kunnen worden. Met een gebrekkige consumentenbescherming is dit gevaar aanwezig.
7. De huidige situatie biedt te weinig consumentenbescherming. Van een rechtsstaat wordt meer consumentenbescherming verwacht. De huidige situatie zoals neergelegd in het Burgerlijk Wetboek ligt ver onder de standaard van landen met een vergelijkbaar nationale inkomen per inwoner.
. Regels over overeenkomsten op afstand zijn van bijzonder belang voor de inwoners van Suriname, omdat er niet alles in het land verkrijgbaar is.
Graag uw reactie op deze stellingen!
http://www.waterkant.net/suriname/2013/04/18/onderzoek-naar-implementatie-consumentenwetgeving-suriname/
http://www.waterkant.net/suriname/2013/04/18/onderzoek-naar-implementatie-consumentenwetgeving-suriname/
Onderzoek naar implementatie consumentenwetgeving Suriname
“Europese consumentenbescherming is vastgelopen in een brij van kleine lettertjes. Daarom moeten we ons laten inspireren door landen waar consumentenbescherming nog in de kinderschoenen staat”. Dat zegt onderzoeker Viola Heutger die de implementatie van consumentenwetgeving in Suriname wil bestuderen.
Heutger kan dit onderzoek nu gaan doen omdat zij gisteren, voor haar onderzoeksvoorstel, de Pim Breebaart Research Award 2013 van De Haagse Hogeschool heeft ontvangen. In Suriname, dat zowel een opkomende markt als ook een lidstaat van de CARICOM bovendien Nederlandstalig is, wil ze kijken hoe de wisselwerking tussen het Europees model en een eigen invulling verloopt.
Viola Heutger is onderzoeker bij het Centrum voor Lectoraten en Onderzoek en lid van de kenniskring van het lectoraat European Studies. Als specialist consumentenrecht en mededingingsrecht houdt zij zich bezig met de implementatie van CARICOM-wetgeving in Suriname en in de Caraïben.
In de CARICOM, de Caraïbische gemeenschappelijke markt, wordt op dit moment gewerkt aan de uitwerking van een consumentenbeleid, dat op het Europees en Nederlands recht is geïnspireerd, maar moet voldoen aan een andere context.
Heutger vraagt zich af welke lessen Europa – met z’n doorgeschoten wetgeving – kan leren van de recenter ontwikkelde consumentenwetgeving in de Caraïben. Lees meer hierover op scienceguide.nl.
Heutger vraagt zich af welke lessen Europa – met z’n doorgeschoten wetgeving – kan leren van de recenter ontwikkelde consumentenwetgeving in de Caraïben. Lees meer hierover op scienceguide.nl.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten